Razlog sve većeg broja oboljelih od raka debelog crijeva leži i u sve češćem odustajanju od mediteranske prehrane!

Na drugom mjestu po smrtnosti od raka jest rak debelog crijeva koji je nakon raka pluća i dojke najčešća novotvorina kod obaju spolova u Hrvatskoj! Oboljelih je u nas sve više, a smrtnost se ne smanjuje kao u drugim zemljama. Rak debelog crijeva može se spriječiti, upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te pozivaju natestiranje stolice kroz preventivni program!!!

 Prevencija i rana dijagnostika ključ su za sprečavanje i razvoj ove teške bolesti, neke su od poruka i s nedavnog kongresa. Na tom okupljanju struke u Barceloni među ostalima je govorio i dr. Fernando Rivera iz Santandera koji je upozorio da bi se Hrvatska, Španjolska i Grčka morale vratiti svojoj izvornoj prehrani.

Predstavio je i rezultate posljednjih istraživanja te je, među ostalim, utvrđeno daliječenje pantiumumabom, koje se provodi i u Hrvatskoj u kombinaciji s kemoterapijom, dovodi do ranog smanjenja tumora u bolesnika s divljim tipom raka debelog crijeva.

Smanjenje tumora za više od 30 posto u osam tjedana od početka liječenja može biti rani pokazatelj uspješnosti samog liječenja, a i pacijenti maju veće šanse za produljenje života prenosi Večernji.hr!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × five =