Ljekari tvrde da je otkrivanje raka moguće i bez biopsije!

Do takvog otkrića došli su stručnjaci iz Instituta za hemijsku biologiju i fundamentalnu medicinu Sibirskog odjeljenja Ruske akademije nauka (RAN)!

Prema riječima naučnika, aktuelne metode za otkrivanje malignih tumora, uključujući magnetno rezonantnu tomografiju i mamografiju, nisu dovoljno efikasne. Ruski stručnjaci se nisu slučajno upustili u taj posao — rano dijagnostika raka dojke je izuzetno važna za dalje lječenje. Osim toga, prema statistici, rak dojke je jedna od najrasprostranjenih bolesti u Rusiji među ženama, a Novosibirska oblast ulazi u pet regiona koji imaju najvišu stopu oboljelih od raka!

„Dešava se, na primjer, da ženi starijoj od 40 godina rade mamografiju jednom u dvije godine. Događa se takođe da se čovjeku tokom pregleda dijagnostikuje rak tek u četvrtoj fazi, a tada već lječenje nije tako efikasno“, objasnila je Svetlana Tamkovič, docent katedre za molekularnu biologiju Fakulteta prirodnih nauka NGU, ističući značaj zbog čega je rana dijagnostika izuzetno važna. Zato se danas pred naukom nalazi težak zadatak — otkrivanje raka dojke u ranoj fazi. Između ostalog, ako se rak dojke otkrije u prvoj fazi, to će dati pacijentkinji „stopostotnu garanciju da će živjeti još najmanje pet godina“.

Naučnici sada gaje nadu da će njihovu tehnologiju koristiti na ruskim klinikama. Međutim, za široku primjenu u praksi potrebno je sprovesti još niz ispitivanja. Ranije je i drugi tim naučnika iz ruskog grada Novosibirska došao do velikog otkrića — oni su, krajem prošle godine, otkrili vakcinu protiv onkoloških i infekcijskih bolesti, uključujući hepatitis B, sidu i tuberkulozu.

Ljekari su modifikovali dendritske ćelije, koje su dio imunog sistema i uspjeli su da naprave vakcinu na bazi tih ćelija. Tokom laboratorijskih istraživanja utvrđeno je da se modifikovane ćelije suprotstavljaju tumorima šest puta aktivnije od „običnih“ ćelija, prenose NN.

Naučnici smatraju da je najveća prednost te vakcine njena „preciznost“. Naime, ona utiče samo na inficirane ćelije, ne oštećujući zdrave.

Vakcina je prošla klinička ispitivanja: oboljeli od raka dojke i jajnika primali su lijek tokom i poslije hemoterapije. Kod njih nisu zabilježena neželjena dejstva, a osim toga, pacijenti se nisu obratili ljekarima zbog recidiva tumora. U tom institutu ističu da bi, prije svega, trebalo kupiti odgovarajuću medicinsku opremu i promijeniti zakonodavstvo u sferi zdravstvene zaštite, kako bi novi lijek dobili svi oni kojima je on neophodan prenosi 24sata.info!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + 12 =