Preporodite pluća i spriječite rak: Evo šta i koliko treba da jedete!

Svake godine otprilike 55 odsto pušača pokuša da prestane da puši. Prestanak pušenja dramatično smanjuje rizik od plućnih bolesti – od hronične opstruktivne bolesti pluća do raka.

Zdravlje pluća nakon prestanka pušenja je tema koja izaziva veliki interes među bivšim pušačima i zdravstvenim profesionalcima.

Pluća počinju da zaceljuju odmah nakon gašenja poslednje cigarete, ali proces potpunog oporavka je spor i može da traje godinama. Dodatno, prestanak pušenja ne briše u potpunosti rizik razvoja bolesti povezanih s pušenjem.

Drugi faktor koji treba uzeti u obzir je činjenica da pluća potpuno sazreju između 20. i 25. godine, a nakon 35. funkcija pluća polako počinje da slabi i disanje postupno postaje sve teže. To se događa jer dijafragma i drugi mišići s godinama gube elastičnost, a alveole svoj oblik.

Istraživanje naučnika iz škole javnog zdravlja “Džon Hopkins” u Baltimoru pokazalo je da ishrana bogata paradajzom i voćem, posebno jabukama, smanjuje i rizik od hronične opstruktivne bolesti pluća bivšim pušačima, a uz to i usporava prirodno slabljenje funkcije pluća. Ovo potonje važi i za osobe koje nikada nisu pušile.

Magični broj je, utvrdili su naučnici, dva paradajza i tri sveže voćke dnevno prenosi stil.

 

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU I POTPUNO BESPLATNO SE PRETPLATITE NA NAŠ YOUTUBE KANAL I DOBIJAJTE NAJNOVIJE OBJAVE!

POGLEDAJTE I VIDEORECEPT: