Obavezni pregledi nakon 30. godine: Analize koje mogu da vam spasu život!

Što smo stariji, to se mogućnost raznih zdravstvenih problema sve više povećava. Zbog toga stručnjaci preporučuju da svake godine nakon 30. rođendana obavimo jedan sistematski pregled ili barem ove 4 važne analize:

1. Krvni pritisak

Visoki krvni pritisak ne naziva se “tihim ubicom” bez razloga. Ne postoje nikakvi simptomi za ovaj zdravstveni problem, a on zaista ljudski život može da dovede u opasnost. Ako nemate problema sa srcem ili u porodici nemate istoriju kardiovaskularnih bolesti, pritisak treba da merite minimum jednom godišnje. Ako imate kadriovaskularnih problema, preporučuje se da nabavite kućni merač pritiska i da redovno pratite svoj pritisak.

2. Holesterol

Jednom godišnje bi trebalo da proverite nivo holesterola u krvi, a ako već imate problema s visokim holesterolom ili viškom kilograma, onda se preporučuje da ga kontrolišete svaka 3 do 4 meseca.

3. Nivo šećera u krvi

Ako ste zdravi, vaše telo zahvaljujući pankreasu koji proizvodi insulin reguliše nivo šećera u krvi. Međutim, mnoge druge bolesti ili pak višak kilograma mogu da utiču na rad pankreasa i proizvodnju insulina, pa zbog toga dolazi do povećanja nivoa šećera. Tada dolazi do razvoja dijabetesa. Nivo šećera u krvi trebalo bi da proveravaju jednom godišnje, a osobe koje pate od dijabetesa to moraju da rade svakodnevno.

4. TSH

1 od 10 osoba (pretežno žene) tokom života će da iskuse probleme sa štitastom žlezdom. Simptomi bolesne štitaste žlezde su raznoliki, ali ponekad su hormoni T3 i T4 u normali, pa bolest može da promakne. Zbog toga treba kontrolisati nivo TSH, hormona kojeg ispušta hipofiza jer njegov povišen nivo upućuje na probleme sa štitastom žlezdom prenosi stil.

 

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU I POTPUNO BESPLATNO SE PRETPLATITE NA NAŠ YOUTUBE KANAL I DOBIJAJTE NAJNOVIJE OBJAVE!

POGLEDAJTE I VIDEORECEPT:

Leave a Reply