Onkolozi otkrili kad rizik od raka drastično raste: Ove žene su najugroženije!

Sprovedena je još jedna analiza o uticaju noćnog rada na razvoj šest tipova raka među medicinskim sestrama. Rezultati njihove studije pokazali su da žene koje godinama rade noćne smene imaju 19 odsto veće izglede za razvoj nekih vrsta karcinoma.

“S obzirom na sve veću rasprostranjenost smenskog rada u svetu i sve više slučajeva karcinoma, inicirali smo studiju da bismo na ovaj problem privukli pažnju javnosti”, rekla je doktorka Ma. Rezultati su pokazali da je dugogodišnji rad noću rezultirao rakom kože kod 41 odsto žena, rakom dojke kod 32 posto žena te gastrointestinalnim karcinomom kod 18 odsto žena koje su radile u noćnim smenama, u odnosu na žene koje su retko ili nisu uopšte bile izložene noćnim smenama.

Studija je pokazala i da su, kada je reč o zanimanjima, najugroženije medicinske sestre koje vrlo često rade u noćnim smenama. Kod njih je mogućnost od razvoja karcinoma dojke bila veća za 58 odsto, od gastrointestinalnog karcinoma za 38 odsto i od raka pluća za 28 odsto u odnosu na žene koje su radile tokom dana. Autori napominju da su povećane brojke koje se odnose na medicinske sestre verovatno odraz opsežnijeg medicinskog znanja medicinskih sestara i činjenice da se one upravo zbog toga češće podvrgavaju lekarskim pregledima od žena iz ostalih zanimanja.

“Rezultati upućuju na potrebu osmišljavanja programa zaštite zdravlja žena koje rade u noćnim smenama, odnosno na potrebu redovnih lekarskih pregleda i preventivnom podvrgavanju tumor markerima”, savetuju kineski onkolozi prenosi stil.

 

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU I POTPUNO BESPLATNO SE PRETPLATITE NA NAŠ YOUTUBE KANAL I DOBIJAJTE NAJNOVIJE OBJAVE!

POGLEDAJTE I VIDEORECEPT:

Leave a Reply